ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΑΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Πρόκειται για ασθενή 84 ετών, με ιστορικό κατωτέρου εμφράγματος από έτους με αγγειοπλαστική στην RCA και ενδιάμεση βλάβη στον LAD.

Από το υπόλοιπο ιστορικό, ΧΝΝ, ΣΔ ΙΙ, γαστρορραγία. Σε πρόσφατη νοσηλεία της στην νεφρολογική κλινική σαν ΟΝΑ επί ΧΝΑ, με οιδήματα κάτω άκρων, ζητήθηκε καρδιολογική εκτίμηση, η οποία ανέδειξε σοβαρη ανεπάρκεια τριγλώχινας λόγω διατασης του δακτυλίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για χαίνουσα τριγλώχινα βαλβίδα. Ζητήθηκε ΤΟΕ στο πλαίσιο διερεύνησης της τριγλωχινικής ανπάρκειας.


Από το ΤΟΕ, φαίνεται στις κλασσικές για τριγώχινα λήψεις, η σημαντικη ανεπάρκεια (βιντεο 1 και 2). Φαίνεται διατεταμένος ο δακτύλιος και η βαλβίδα χαίνουσα, χωρίς ουσιαστικά οι γλωχίνες να έχουν σύγκλιση. Στον αριστερό κόλπο και μάλιστα στο ωτίο του, φαίνεται τουλάχιστον αυξημένη ηχοαντίθεση (βιντεο 3)

Για να εκτίμηθει καλύτερα η ανεπάρκεια, λήφθηκαν τροποποιημένες διαγαστρικές λήψεις (βιντεο 4 και 5), στις οποίες φαίνεται καθαρα, η δομη της τριγλώχινας, κάτι που δεν ήταν εφικτό από το διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα. Ουσιαστικά προκειται για ουλή και ανεύρυσμα στο πρόσθιο τοίχωμα της δεξιάς κοιλίας, με συνοδό σχετική καθήλωση της πρόσθιας γλωχίνας της τριγλώχινας. Σύστοιχα με τη γλωχίνα, πορεύεται και ο θηλοειδής μυς, ο οποίος έχει έντονη επιμήκυνση. Λόγω της συνεπακόλουθης διάτασης του δακτυλίου, η διαφραγματική γλωχίνα είναι ρικνή και η μόνη από τις τρεις που διατηρεί φυσιολογική δομή και κίνηση είναι η οπίσθια.

Πραγματοποιήθηκε καρδιοχειρουργική επανεκτίμηση, με σκοπό την τοποθέτηση δακτυλίου στην τριγλώχινα και επανεκτίμηση

 

Λάμπρος Λάκκας

 

Media

Picture1

 

 

 insilc 1

 


 

 

kardiatool  

 

 

trainees

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

SITE Language

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Β' Καρδιολογική Κλινική, Γ Κτίριο, 1ος Όροφος
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
45500, Ιωάννινα, Ελλάδα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Καρδιακή ανεπάρκεια: 2651099847
Επεμβατική Καρδιολογία: 2651099042

 

Ηλεκτρονική διεύθυνση:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επεμβατική Καρδιολογία:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Σύνδεση